Светосавска Трка

 

Историјат Светосавске атлетске трке

Светосавска атлетска трка основана је и први пут одржана на Савиндан 1993.године, а уз благослов тадашњег шабачко-
ваљевског епископа Владика Лаврентија а у организацији Атлетског клуба ''ВАЉЕВОАУТО'' и уз велико залагање предедника клуба и успешног ваљевског привредника сада пок. Александра Миловановића. Трка је одржана и следеће 1994.године да би потом због финансијских потешкоћа трка престала да се организује.Поново је обновљена 2001.годиме а овај пут у организацији Атлетског клуба ''МЕТАЛАЦ'' Ваљево и тада Општине Ваљево, и од тада се непрекидно трчи сваке године централним улицама Града Ваљева.

Оснивач трке

Александар Миловановић
Од 26.12.2003.године Одлуком Скупштине Општине Ваљево Светосавска атлетска трка је проглашена сталном манифестацијом у области културе и спорта од значаја за Општину Ваљево а налази се и у календару такмичења Атлетског савеза Србије. На овој трци сваке године присуствује велики број заљубљеника у овај спорт како из Ваљева тако и из других градова Србије а на њој су трчали  и побеђивали скоро сви врхунски атлетичари Републике Србије односно некада Савезне Републике Југославије, освајачи медаља на многим међународним такмичењима Горан Раичевић, Мирко Петровић, Оливера Јевтић, Ана Суботић, Азра Еминовић и др. а промотери трке су били такође некадашњи врхунски асови ”краљице спортова” као што су Фрањо Михалић, Вера Николић, Дане Корица и др.


Светосавка атлетска трка поред изузетног спортског значаја има и шири друштвени и симболични значај обзиром да носи име и да се трчи на дан највећег српског просветитеља Светог Саве, да поред професионалних атлетичара у сениорској и јуниорској категорији, припадника Војске Србије и Министарства унутрашних послова, у трци учествују и ученици основних и средњих школа, које сваке године организовано у великом броју по препоруци директора градских основних школа доводе наставници физичког васпитања.